websikehealthcheck

Blog...

Elfelejtettünk helyesen lélegezni, de miért baj ez?

Hasi légzés - Pertics Nikolett - jógaoktató

A babák még tudják. Ösztönösen a számukra legmegfelelőbb módon lélegeznek, a hasi légzést alkalmazva. Idővel azonban ez megváltozik és a stresszes életmód miatt rászokunk a mellkasi légzésre. Rosszabb esetben épphogy a kulcscsont alatt pihegünk. Érdemes tudatosan figyelmet fordítani a légzésünkre és megtanulni újra a hasi légzést. Ez az első pár alkalommal furcsa vagy nehéz is lehet a rekeszizom merevsége miatt, de megéri kitartónak lenni. Olvass tovább és tudj meg többet a hasi légzésről és előnyeiről!

Sok a stressz? Lélegezz!

Az egyik legjobb pranayama gyakorlat a hasi légzés, amely megnyugtat, mert hatással van az idegrendszerre. A hasi légzés masszírozza a hasi idegközpontot, így csökkentve a stresszt. Az emésztésre is jó hatással van, mert átmasszírozza a belső szerveket, több oxigén jut a szervekhez is, ezáltal hozzájárul az optimális működésükhöz.

A légzés hatását szinte azonnal érezhetjük a mentális állapotunkon is. Ha valóban a légzésre figyelsz, egy ideig megszűnik az elme folyama. Ez kezdőknél pár másodperc, de már ez is nagyon sokat számít. A gondolatok rengeteg energiát vesznek el tőlünk, egy nap több ezer felesleges gondolatunk van, amelynek nagyon nagy része minden nap ismétlődik.

Tarts egy kis szünetet, a gondolatok megvárnak…

A pranayama gyakorlatok segítenek kikapcsolni a gondolkodást, ezáltal a jelenbe kerülünk, feltöltődünk energiával vagy legalábbis úgy érezzük feltöltődünk, de valójában az szűnik meg, ami addig energiát vett el tőlünk: a gondolatok folyamatos áramlása (ez az elme természetes működése).

Miért fontos a helyes légzés?

Átlagosan az emberek a tüdőkapacitásuk 10-15%-át használják ki, de egy mély lélegzetvétellel akár 8x annyi levegőhöz juthatunk, mint a felületes, tudattalan légzéssel.

Agyunk a megfelelő működéshez a belélegzett oxigén 80%-át használja fel. Elengedhetetlen számunkra, ezért fontos, hogy tudatosan figyeljünk rá. Ráadásul így felgyorsíthatjuk a nyirokrendszerünk tisztító folyamatait. A test salakanyagainak 70%-a kilégzéssel távozik, 20%-ot a bőr választ ki, az emésztőrendszer pedig csak 10%-ot.

Szintén pozitívum, hogy a helyes légzéssel az öregedés is lassítható, ugyanis ha a sejtjeink elég oxigénhez jutnak ez a folyamat lelassul.

A legnagyobb előnye pedig kétségtelenül az, hogy a légzésünk irányításával megtanuljuk irányítani az elménk működését is. Így az életünkben jelenlévő problémákra is könnyebben megtaláljuk a megoldást és kevésbé fogjuk magunkat stresszesnek érezni, kevésbé aggasztanak a megoldandó feladatok.

A helyes légzés meghosszabbítja az életünket

A pranayama a légzés tudománya, szó szerint azt jelenti, hogy az életenergia irányítása. 

A pranayama a légzés tudománya, szó szerint azt jelenti, hogy az életenergia irányítása. 

Készítek egy videót, amiben bemutatom a hasi légzést, és velem gyakorolhatod, rögtön meg is tapasztalhatod áldásos hatásait. A videó díjmentes, csak Rád van szükség hozzá és egy nyugodt helyre, ahol zavartalanul gyakorolhatsz. Hamarosan elérhetővé teszem itt az oldalon, addig is, ha szeretnél értesítést kapni róla, írj egy hozzászólást itt a bejegyzés alatt!

 

Pertics Nikolett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Protected by Spam Master