websikehealthcheck

Blog...

6 ok, hogy mindennap gyakorold a Viparita Karinit

6 ok, hogy miért gyakorold mindennap a Viparita Karinit - Pertics Nikolett - jógaoktató - jogaazegeszsegert.hu

A Viparita Karini egy pihentető, passzív jógapóz, amely számos pozitív hatásával akár rövid időn belül kiegyensúlyozottabbá teheti a mindennapjaid. Nem igényel jógás előképzettséget vagy extra eszközöket, egyszerűen elsajátítható és végezhető akár otthon, a nappaliban is. De hogy miért érdemes megismerned és megtanulnod? Olvass tovább, és ismert meg ennek a szuper pozíciónak az előnyeit!

Egyetlen egyszerű gyakorlat, számos pozitív hatás

Először is nézzük, hogyan tudod kivitelezni a Viparita Karinit, amit sokan félgyertyaállásnak is neveznek.

Ülj minél közelebb egy falfelülethez oldalasan, majd a lábaid nyújtsd felfelé a falra, és feküldj a hátadra közben. Minél közelebb van a falhoz a lábad, annál jobb. Maradj így minden este 10-15 percet. Tehetsz a medencéd alá párnát is, ha magasabbra szeretnéd a lábaid a jobb hatás érdekében. Közben olvashatsz, hallgathatsz meditációs zenét is akár vagy  figíelheted a légzésed, esetleg mantrázhatsz is.

Az első 2-3 alkalommal érezhetsz a lábakban kellemetlen érzetteket, de ez normális, mivel ez egy szokatlan testhelyzet, ezek az érzetek elmúlnak hamar, és nem térnek vissza. Ilyenkor, ha nagyon kellemetlen érzeted van, nyugodtan hajlítsd be a térded egy kis időre, és nyújtsd ki újra fel.

Nézzük a pozitív hatásait!

Hatással van a vénás keringésre.

Ebben a pózban visszafelé kering a vér, ezáltal a szívről is lekerül a terhelés.

Jót tesz az emésztésnek is.

A hasi szervek lazulnak, puhulnak, ez pedig támogatja az emésztés optimális működését.

Segít a stresszoldásban.

Viszonylag sok gyakorlótól hallom, hogy a lazító gyakorlatoknál azt érzik, nem tud ellazulni a hasuk. Ez azért van, mert a sok stressz hatására a belső szervek is merevek lesznek, megkeményednek. A viparita karini segít, hogy puhuljanak a belső szervek, nagyon jó stresszoldó gyakorlat.

Késlelteti az öregedést.

Feltölti a ráncokat, késlelteti az öregedést, és még a termékenységre is jó hatással van.

Ödéma ellen is hatásos.

Ödémára hajlamos embereknek kifejezetten ajánlott gyakorlat, mert a vizesedést, duzzadást segít megszüntetni. Főleg nyáron kell erre figyelni. További pozitívuma, hogy még a lábgörcsöket is megszűnteti.

Pihentetővé teszi az alvást.

Segít továbbá a nyugodt, zavartalan alvásban, megkönnyíti az elalvást, így alvás problémákkal küzdőknek is megoldást nyújthat. Nekem is sokat segített mikor sok nehézségen mentem keresztül. Ez azért is van, mert lassul a légzés ebben a testhelyzetben, és a gondolatok is elcsendesednek, de ebben segítenek a mantrák is. 10 perc mantrázás ebben a testhelyzetben és garantált az alvás.

Gyakorold rendszeresen, hogy megtapasztald áldásos hatásait! Ha pedig már kipróbáltad, írd meg hozzászólásban a tapasztalataidat!

 

Pertics Nikolett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Protected by Spam Master